• Red onze trein!

  Lees meer
  Red onze trein 720
 • Transcom-Info

  Op deze pagina kan je de digitale versie van ons ledenblad Transcom-Info doorbladeren.

  Lees meer
  Logo ACV-Transcom
 • Fair Transport

  Lees meer
  Fair transport720
 
 

Lidmaatschap

Verzeker je van:

 • Persoonlijke service
 • Juridische hulp
 • Loopbaanadvies
 • Maxi solidariteit
Word lid van ACV
   

Nieuws

Woensdag 20 juli stemt het Parlement over de invoering van sociale verkiezingen bij de Belgische Spoorwegen. ACV-Transcom ijvert hier al sinds 2004 voor en vindt het dan ook positief dat dit thema eindelijk op tafel ligt. Maar het voorstel zoals het nu voorligt, is niet realistisch, niet qua timing, noch qua invulling. De eerste verkiezingen zouden al moeten plaatsvinden in 2018, en dat is onhaalbaar. In hetzelfde wetsontwerp zou de liberale vakbond VSOA in alle overlegorganen worden geïnstalleerd, terwijl die amper 3% van het personeel vertegenwoordigt. Wou deze regering niet de politieke inmenging bij de overheidsbedrijven verminderen?
Lees meer
Kranen haven
Het akkoord tussen de sociale partners en de werkgevers over wijzigingen aan de Wet Major is positief onthaald door Europees Commissaris voor transport Bulc. Zij zei dat op het plan op alle punten van de ingebrekestelling een antwoord biedt, zo liet minister van Werk Kris Peeters weten na zijn onderhoud met de commissaris. Een succes voor het sociaal overleg, en een goede samenwerking met de havenarbeiders zelf, die het plan in een referendum ook hadden goedgekeurd.
Lees meer
Rio Tinto
De internationale vakbondskoepel IndustriAll voert al twee jaar campagne tegen Rio Tinto, één van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld. Wereldwijd ontgint het bedrijf goud, koper, diamant, ijzererts, aluminium en steenkool. Daarbij lapt het nogal wat regels in verband met milieuwetgeving, veiligheid en werknemersrechten aan zijn laars. ACV-Transcom zet ook haar schouders onder de campagne. Veel van de diamanten die door Rio Tinto worden ontgonnen, komen immers in Antwerpen terecht. “We willen dat bedrijven die hier hun hoofdkantoor hebben, meer aandacht hebben voor de omstandigheden waarin de diamanten werden ontgonnen en hun toeleverancier oproepen tot een ecologisch en sociaal verantwoorde mijnbouw”, aldus Myriam Dillen, sectorverantwoordelijke diamant.
Lees meer
Handlers-klein
Op woensdag 15 juni ‘s avonds kwam een sectoraal verzoeningsbureau samen op de Federale Overheidsdienst Werk, Arbeid en Sociaal Overleg naar aanleiding van de stakingsaanzegging die in gemeenschappelijk front gebeurde voor de handlers op de luchthavens. Dit naar aanleiding van de aanhoudende onderbezettingen, het gebrekkig of tekort aan materieel, de psychosociale belasting, het niet naleven van afspraken en akkoorden door werkgevers. Gelet dat deze problemen is bij alle werkgevers in de sector, werd geoordeeld dan ook een aanzegging te doen voor het geheel van de sector.
Lees meer
Kranen haven
Op woensdag 15 juni 2016, telde een gerechtsdeurwaarde onder toezicht van bestuursleden van de drie vakorganisaties uit de verschillende Belgische Zeehavens, de binnen gekomen antwoorden m.b.t. de Europese ingebrekestelling tegen de Belgische havenarbeidsorganisatie. Deze schriftelijke ledenraadpleging werd op 31 mei 2016 gericht aan de leden havenarbeiders van het algemeen contingent, tewerkgesteld in de verschillende Belgische Zeehavens.
Lees meer

Prioriteiten openbare sector

Samen met andere vakbonden van de openbare sector stelden we op 22 september onze prioriteiten voor tijdens het event 'Gezond Openbaar'. Onder andere de terugtredende overheid, sociaal overleg en pensioenen kwamen aan bod.

Waarom zeggen zij 'nee' tegen TTIP en CETA?