Interim bij overheidsbedrijven ten koste van personeel

Gisteren, donderdag 1 maart werd de regeling voor interimarbeid bij de overheid en overheidsbedrijven in de ministerraad goedgekeurd. Een onnodige maatregel aangezien tijdelijke arbeid vandaag al voldoende geregeld is en de kostprijs van interimarbeid meestal hoger is. Heel wat jobs zijn bovendien zo gespecialiseerd dat interimarbeid er quasi onmogelijk is. Voor ACV-Transcom is dit niet meer dan een nieuwe pestmaatregel tegen het overheidspersoneel, ten gunste van de uitzendkantoren maar ten nadele van het personeel en de dienstverlening. 
ACV-Transcom heeft grote vragen bij de beslissing van de ministerraad over de interimarbeid bij overheidsbedrijven bpost, Proximus, VRT, de Belgische Spoorwegen en Belgocontrol. In de praktijk zullen heel wat jobs niet eens in aanmerking komen. Heel wat functies vergen een specifieke kennis van verschillende procedures en regels. Het personeel wordt hiervoor opgeleid binnen het bedrijf zelf en heeft niet alleen deze zeer specifieke kennis nodig, maar ook een sterke band met zijn of haar bedrijf om een kwaliteitsvolle dienstverlening alsook de veiligheid te garanderen. 
Maar ook voor andere functies, een administratief of loketbediende ziet ACV-Transcom geen enkele meerwaarde. Nu al bestaat de mogelijkheid om contractuelen met een tijdelijk contract aan te werven om pieken of een langere afwezigheid van een collega op te vangen. We zien dus geen enkele reden om daar een nieuwe regeling aan toe te voegen, temeer aangezien deze alleen een pak duurder zou uitvallen voor onze bedrijven, terwijl net deze regering de overheidsdiensten steeds meer besparingen oplegt. 
De interimarbeid bij overheidsbedrijven is er gekomen op vraag van de uitzendkantoren. We zien hierin dan ook enkel een manier om deze sector te plezieren, maar zal enkel negatieve gevolgen hebben voor de werknemers en de gebruikers van deze openbare diensten. Dat is voor ons onaanvaardbaar.