Sociale fraude Zeebrugs bedrijf na jaren eindelijk aangepakt

ACV-Transcom is zeer blij met de gecoördineerde actie tegen sociale dumping bij een bedrijf in Zeebrugge. Daar werden gisterenavond 112 Slovaakse trekkers in beslag genomen. Over het bedrijf in kwestie heeft ACV-Transcom al in april 2014 een dossier ingediend bij de inspectiediensten. “Onze eerste bezorgdheid nu zijn de chauffeurs zelf die op het bedrijventerrein verblijven. Vanmiddag gaan we hen informeren over hun rechten”, zegt Liesbet Verboven, secretaris vervoer over de weg in West-Vlaanderen. 
Het transportbedrijf North Sea Express uit Zeebrugge werkt al jaren via een Slovaakse onderaannemer. In het dossier dat ACV-Transcom bijna vier jaar geleden samenstelde, stond al een hele waslijst van inbreuken tegen de fiscale en sociale wetgeving. Liesbet Verboven, ACV-Transcom: “In 2014 al maakten wij een klacht over aan de sociale inspectie over NSE en ETL. Online speurwerk leerde ons toen dat Dirk Callant, zaakvoerder van NSE, ook zaakvoerder is van ETL. Dat bedrijf werd in 2007 door hemzelf opgericht, en is gevestigd op een site in Bravislava die niet toegankelijk is voor vrachtwagens, nooit telefonisch bereikbaar is en geen openingsuren heeft. Daarom hadden wij toen al een zeer sterk vermoeden dat het om een postbusfirma ging, enkel opgericht om fiscale en sociale verplichtingen in België te omzeilen.” 
Ook had ACV-Transcom toen al eigenaardigheden vastgesteld in het personeelsbestand. “North Sea Express had vroeger meer dan 50 Belgische chauffeurs in dienst. Daar schiet momenteel nog geen derde van over. Maar werk en bedrijvigheid is er nog wel voldoende. Terwijl de Belgische chauffeurs tijdelijk werkloos zijn, wordt het werk nu uitgevoerd door Roemeense chauffeurs. Zij krijgen hun opdrachten vanuit Zeebrugge en nemen er hun wekelijkse rust op het bedrijfsterrein. Ze worden echter niet betaald aan de Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden.” 
Het is net dat wat de arbeidsauditeur in dit dossier aan de kaak wil stellen. ACV-Transcom is dan ook zeer blij dat het gerecht eindelijk bij het bedrijf is binnengevallen en een grondig onderzoek start. Het is opnieuw een teken dat de strijd tegen de sociale dumping eindelijk serieus wordt genomen en dat daarbij ook de grote spelers niet ontzien worden. ACV-Transcom blijft uiteraard het onderzoek verder opvolgen. 
Maar nu wil ze in de eerste plaats de Roemeense chauffeurs zelf bijstaan, want die weten nu ook niet goed wat ze moeten doen en of ze vandaag betaald zullen worden. “We gaan vanmiddag naar het bedrijf om hen in te lichten over hun rechten en te luisteren naar hun vragen en noden.” 
Deze week voert de Europese Transportwerkersfederatie trouwens in heel Europa actie tegen sociale dumping. ACV-Transcom zal morgen samen met de Franse transportvakbonden actie aan de Belgisch-Franse grens in Rekkem.