Zes transportvakbonden openen samen kantoor in Roemenië

Zes transportvakbonden uit vier Europese landen gaan een gezamenlijk kantoor openen in Roemenië. Via deze nieuwe gestructureerde samenwerking wil men de rechten van Roemeense vrachtwagenchauffeurs beter kunnen verdedigen en de Oost-Europese vakbonden logistiek en financieel ondersteunen. Voor ACV-Transcom, dat deel uitmaakt van het project, is dit een nieuwe belangrijke stap in de strijd tegen sociale dumping in de transportsector. 
De meeste Oost-Europese chauffeurs werken in minstens twee verschillende landen en weten vaak niet goed bij wie ze terecht kunnen als ze problemen hebben. Of ze spreken de taal niet van het land waar ze zijn tewerk gesteld, waardoor ze niet voldoende op de hoogte zijn van hun rechten. 
Om die reden hebben vakbonden uit België, Zweden, Denemarken en Roemenië beslist om gezamenlijk een kantoor te openen in Roemenië, het land van herkomst van veel van de chauffeurs. Het kantoor bevindt zich in Targu Mures, de stad van waaruit veel Roemenen vertrekken als ze in het buitenland gaan werken. Op vrijdag 13 oktober wordt het officieel geopend, maar de aftrap van het samenwerkingsproject, dat wordt gecoördineerd door de Europese Transport Werkers Federatie, werd vandaag al in Boekarest gegeven. “Via één centraal kantoor te plaatse zullen we in de toekomst sneller en efficiënter kunnen ingrijpen en de rechten van de chauffeurs beter kunnen verdedigen wanneer zij te maken krijgen met sociale dumping als zij bijvoorbeeld hier of in andere West-Europese landen tewerk worden gesteld”, aldus Jan Sannen, algemeen sectorverantwoordelijke vervoer van ACV-Transcom. 
Chauffeurs zullen er terecht kunnen wanneer ze vragen hebben over hun tewerkstelling, of problemen met hun buitenlandse werkgever. Ook zullen hier controles gebeuren op de trajecten van de chauffeurs, hun gezondheid, de instructies die ze krijgen van hun werkgever, enzovoort. Het nieuwe bureau zal de chauffeurs eveneens ondersteunen door hen te informeren over hun rechten, en hen te helpen bij de toegang tot gezondheidszorg. “Dankzij dit project zullen we veel beter kunnen toezien op het welzijn en de veiligheid van de chauffeurs.” 
Naast de rechtstreekse ondersteuning van de chauffeurs, is er ook afgesproken om de lokale vakbonden financieel en logistiek te ondersteunen. De Oost-Europese vakbonden zijn vaak nog niet voldoende uitgebouwd, hebben nog weinig leden, en hebben daardoor te weinig impact. “Met onze steun en expertise hopen we hen de volgende jaren te kunnen versterken.” Voor ACV-Transcom is heel dit project een zeer belangrijke stap in de strijd tegen sociale dumping. “Daarbij zijn zowel sterke vakbonden essentieel als werknemers die hun rechten goed kennen”, besluit Jan Sannen.