ACV-Transcom blij met inbeslagname vrachtwagens Jost Group

jost
ACV-Transcom is zeer blij dat het parket opnieuw een groot bedrijf aanpakt in de strijd tegen sociale dumping. Vandaag werd bekend dat bij Jost Group, de tweede grootste transporteur van het land, onlangs 19 vrachtwagens in beslag zijn genomen. Het parket zou liefst 300 vrachtwagens willen laten stilleggen, maar het bedrijf kon dat via de rechtbank voorlopig verhinderen. De vrachtwagens zijn allemaal ingeschreven in Roemenië en Slovakije. 
Dat het bedrijf verschillende postbusbedrijven heeft in Slovakije en Roemenië, verbaast ons niet. ACV-Transcom kaart de wanpraktijken al verschillende jaren aan. De recente inbeslagname van vrachtwagens kadert bovendien in een gerechtelijk onderzoek dat al sinds 2017 loopt tegen het Belgisch-Luxemburgse bedrijf. Via valse bedrijven ontsnapt het bedrijf al jaren in ons land aan sociale zekerheidsbijdragen. Die zouden oplopen tot enkele miljoenen tussen 2014 en 2016. 
Ook worden op die manier buitenlandse chauffeurs die voor het bedrijf rijden, vaak slachtoffer van sociale dumping. Ze rijden veel langere uren dan wettelijk is toegelaten, verdienen veel minder dan het Belgisch minimumloon, en leven in erbarmelijke omstandigheden. 
Jost Group is één van de grootste transportbedrijven van België. ACV-Transcom stelt dan ook blij vast dat de verstrengde controles door de inspectiediensten zich niet beperken tot de kleine en middelgrote bedrijven, maar dat ook de grote spelers worden aangepakt. "Sociale dumping is niet alleen onaanvaardbaar voor de geëxploiteerde werknemers, maar ook voor werknemers en werkgevers die de regels wel respecteren," aldus Jan Sannen, algemeen sectorverantwoordelijke vervoer en logistiek bij ACV-Transcom. 
Tegelijkertijd is ACV-Transcom ook zeer bezorgd over de werknemers en hun families die het inkomen nodig hebben voor hun levensonderhoud. Het uitblijven van een officiële reactie door het bedrijf zelf zorgt voor heel wat onzekerheid bij de werknemers. 
ACV-Transcom heeft altijd voorop gelopen in de strijd tegen sociale dumping op nationaal en Europees niveau. We hopen dat de inspectiediensten en Justitie nog versterkt zullen worden om soortgelijke onderzoeken uit te voeren. Want controles zijn essentieel om sociale dumping te beëindigen.