Ongerustheid over toekomst Jetairfly en Tec4Jets

Op 24 september vinden bijzondere ondernemingsraden plaats bij Jetairfly en Tec4Jets, beiden onderdeel van de TUI-groep. Het gaat er over "de toekomstige plannen van de luchtvaartmaatschappij". We zijn ongerust, want we weten dat de TUI-groep verder wil optimaliseren en dit wel eens ten koste van werknemers kan gaan. 
Jetairfly doet het nochtans heel goed en is een bedrijf dat veel winst maakt voor de TUI-groep. Het zou heel raar moest er bij Jetairfly, dat in ons land 600 werknemers telt, bespaard worden. Maar waarom dan knippen in het personeel? Het is mogelijk dat 'One Aviation', het plan van de TUI-groep om zijn luchtvaartmaatschappijen te consolideren, niet volledig kan uitgevoerd worden. Dit komt doordat licenties van piloten en cabinepersoneel tussen landen niet kunnen uitgewisseld worden. Verder wensten ze een soort Europees AOC (Airline Operation Center) te installeren, waarvoor geen legale basis noch mogelijkheden bestaan. 
Ook bij Tec4Jets, dat instaat voor onderhoud van Jetair-vliegtuigen, is er onrust. TecJets telt een honderdtal werknemers en krijgt ook een bijzondere ondernemingsraad over 'One Aviation'. Nochtans werd de betrokkenheid van Tec4Jets hierin ontkend. 
Deze ontwikkeling is bizar, aangezien in oktober 2013 Jetair en de TUI-groep nog met veel bombarie Jetairport op de luchthaven van Zaventem opende. Jetairport kostte 30 miljoen euro en valt op door de combinatie van de kantoorruimte met de Tec4Jets-onderhoudsloods. 
Wij zijn dan ook erg argwanend aangezien deze ondernemingen – en dus ook de belangen van onze leden en de werknemers – aan mekaar zijn gelinkt. De voorbije studies van de Nationale Bank van België rond de impact van de luchtvaart aan onze economie gaf dan ook een duidelijke correlatie aan tussen de aanwezigheid van het vliegtuigonderhoud en de luchtvaartmaatschappijen. De binding van de luchtvaartmaatschappijen aan een land en luchthaven hangt in grote mate ook af van de faciliteiten zoals haar onderhoud in de nabijheid. Beide ondernemingen zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden en zijn deel van dezelfde groep. 
ACV-Transcom en ACVCSC Metea zullen samen de zaken van nabij volgen om gepast te reageren.