Acties Belgocontrol worden verdergezet

controletoren Zaventem
Vrijdag besliste deNationaal Syndicale Kern van ACV-Transcom om de acties bij de luchtverkeersleiders zoals ze nu lopen onverkort verder te zetten komende week tenzij een akkoord gevonden wordt in deze periode.Sinds 15 februari zijn zij in staking op de dagen dat ze projectopleidingen moeten volgen. De acties worden tot op vandaag perfect opgevolgd en gedragen door onze achterban. Zo wordt met onze acties de druk opgevoerd, maar worden luchthavens en passagiers niet meteen getroffen.
Geen onderhandelingsbereidheid bij directie en overheid
Belgocontrol en de overheid vonden het onnodig om tijdens de voorbije week nog onderhandelingen te voeren en/of pogen oplossingen te zoeken. We ontvingen gisteren ondertussen een uitnodiging van minister Galant om aanstaande dinsdagvoormiddag naar het kabinet te gaan. ACV-Transcom gaat in op de uitnodiging van de bevoegde minister, maar we verbazen ons echter over de passieve houding van Belgocontrol én de overheid. Onze Syndicale Kern stelde dan ook terecht de vraag of de acties nog niet afdoende zijn… De 14 eisen werden al formeel overgemaakt op 25 januari 2016 en waren trouwens al veel langer gekend door Belgocontrol. Eisen die in grote lijnen onverzoenbaar én onoplosbaar zijn voor Belgocontrol zijn bv. :
• Nieuwe bureaustoelen zijn er nog steeds niet en Belgocontrol kan het niet realiseren om deze snel te laten leveren.
• Heropfrissingswerken en degelijke infrastructuur van de rust- en ontspanningsruimten in Steenokkerzeel en de regio’s zijn gepland maar Belgocontrol vindt uiterlijk vertoon belangrijker dan de effectieve werkplekken en weigert deze prioritair aan te pakken.
 • Personeelsbehoeftenplannen zijn essentieel en het personeelstekort moet NU aangepakt. Als ACV weten wij nu al dat er b.v. in de luchthaven van Antwerpen een probleem is. Daar is de normale bezetting om alles te laten draaien 13 personen. Momenteel zijn er daar maar 9 en tijdens de piekperiode die op ons af komt zal men daar door allerlei voorspelbare omstandigheden nog naar 7 dalen. Beleid en reactie van Belgocontrol: NIHIL! Situatie in Charleroi is vergelijkbaar… Ook in CANAC zijn de tekorten problematisch..
• De carrière politiek en eindeloopbaan.
• … 14 punten: het topje van de ijsberg Wij wensen duidelijke oplossingen voor de aangehaalde punten, die maar een fractie zijn van de problemen die er zijn én moeten aangepakt worden.
Woensdagnamiddag, 27 februari, zal onze Syndicale Kern opnieuw samenkomen om positie in te nemen, afhankelijk van de informatie en het gesprek op het kabinet Galant. Het ziet er niet goed uit, hardere actie zal hieruit voort vloeien We zijn echter pessimistisch. Van het gros van de aangehaalde punten zijn er alleen nog maar vage ‘commitments’, beloften op korte termijn, niks écht concreet. Ondertussen groeit het wantrouwen en ongenoegen.
Belgocontrol en politiek moeten beseffen dat een veilige en goede dienstverlening geld kost.
Het is de overheid die moet zorgen voor de nodige middelen en tools zodat Belgocontrol kan instaan voor een degelijke en veilige publieke dienstverlening die verder reikt dan een mandaatperiode of legislatuur. Het is de - trouwens politiek benoemde - Raad van Bestuur die dit verder moet concretiseren.