Waarom een werkonderbreking in sorteercentra?

De werkonderbreking van donderdag en vrijdag in de verschillende sorteercentra ligt onder vuur omdat er duizenden arbeidsplaatsen op het spel zouden worden gezet. Deze kritiek veroorzaakt onnodige paniek bij het personeel. 
Eind vorige week werd het werk stilgelegd in de sorteercentra Gent X, Antwerpen X en Brussel X. Dat daarbij grote spelers geblokkeerd werden, klopt niet helemaal. De pakjes van de grote klant Coolblue en de kranten zijn gewoon behandeld en allemaal uitgereikt in Antwerpen en Gent. De personeelsleden beseffen immers dat bpost voor belangrijke uitdagingen staat in een concurrentiele markt. Toch vinden ze dat de voorgelegde besparingen te drastisch zijn. 
Uiteraard heeft de actie gevolgen voor de uitreiking begin deze week. We rekenen echter op begrip van de uitreikers, want ook zij worden getroffen door de maatregelen die bpost voorstelt. 
De afschaffing van de tweeuurcompensatie voor zaterdagdiensten kan leiden tot uitreikingsrondes die in de week tot 8u30 kunnen oplopen. Dit is onverantwoord, rekening houdend met een studie van de Vrije Universiteit Brussel, die berekende dat 7u tot 7u30 pure uitreiking het hoogst haalbare is.