Stop de arrogantie van Viking River Cruises

Op 25 maart verzamelde een delegatie van ACV-Transcom in Amsterdam. Daar voerden we met de collega's van Nautilus International actie tegen het personeelsbeleid van Viking River Cruises. 
Viking River Cruises is een grote internationale onderneming actief in de toeristische sector. Zoals de naam het al zegt zijn ze gespecialiseerd in cruises. Hun river cruise schepen doorkruisen heel Europa en stellen meer dan 600 varenden te werk. Kortom: een topspeler in dit marktsegment én bovendien gehuisvest is in Zwitserland (geen deel van de Europese unie; belastingtechnische voordelen; geen Europese directieven). 
Inlevering van 15% 
Maar genoeg is niet genoeg. Ze willen hun winst nog meer opdrijven door eenzijdige loonsverlagingen door te voeren. Midden januari kregen de medewerkers te horen dat ze de volgende dag niet meer in Zwitserse Franken, maar in euro's zouden uitbetaald worden. Bovendien zou de omzetting gebeuren aan tarieven van een half jaar geleden. Omdat de Zwitserse Frank de laatste maanden sterk was gestegen, kwam dit neer op een netto-inlevering van 15 procent. Werknemers die protesteerden werden op staande voet ontslagen. Het was dus zonder job vallen of slikken. 
Dubieuze praktijken 
De directie van Viking River Cruises weigerde elk gesprek met een vakbond. Op 25 maart werden 8 (!) nieuwe grote passagiersschepen gedoopt met een schare internationale gasten en klanten. Dit was het juiste moment om actie te voeren en ons ongenoegen te laten blijken over deze dubieuze praktijken. Met afgevaardigden uit België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en Kroatië hebben wij, tot ergernis van de directie, onze stem laten horen en de vele gasten geïnformeerd met onze pamfletten.
Maar ook jij kan je solidariteit tonen. Teken de online petitie

Viking River Cruises

Viking River Cruises

Global Seafarer juli 2017

Zika-zeevaart