Solidariteit met Noorse havenarbeiders

Sensibilisering FOD Mob 15/12
Yilport, een Turks bedrijf, baat sinds 1 februari een containerterminal uit in de haven van Oslo. Onze collega's van de Noorse Transportwerkers Federatie (NTF) proberen al enkele weken om met deze nieuwe uitbater een cao voor deze terminal af te sluiten, maar tevergeefs. ACV-Transcom springt daarom zijn Noorse collega's te hulp.A
Yilport wilt dus geen cao (collectieve arbeidsovereenkomst) afsluiten. Het bedrijf weigerde ook gesprekken met een bemiddelaar, die door de staat was aangesteld. Ondertussen heeft het bedrijf niet-erkende havenarbeiders tewerkgesteld. Dit is een inbreuk op ILO-verdrag 137, de havenarbeidconventie, die door Noorwegen werd geratificeerd. 
Solidariteit
NTF heeft de terminal onder boycot en heeft havenarbeidersvakbonden in Europa om solidariteit gevraagd. ACV-Transcom heeft deze vraag positief beantwoord. Want, An Injury to One - Is An Injury to All. We bezochten de Leyla Kalkavan, een schip dat tussen Antwerpen en Noorwegen containers vervoert. Steven Verbeek vertelt: "We hebben vandaag pamfletten verspreid en een duidelijke boodschap aan de rederij en het bedrijf Yilport overhandigd. Tijdens de inspectie door collega Christian Roos kwamen bepaalde zaken aan het licht die niet correct waren. De ITF-inspector zal dit nu verder opvolgen. Wij wachten nu op een antwoord op de waarschuwing die wij hebben overgemaakt." 
ACV-Transcom volgt deze zaak van dichtbij op en sluit verdere acties niet uit.

Global Seafarer juli 2017

Zika-zeevaart