ACV-Transcom solidair met Filipijnse vissers

ACV-Transcom en ACV Voeding en Diensten klaagden tijdens een actie vorige week de slechte en onveilige arbeidsomstandigheden aan van de vissers in de Aziatische wateren en werknemers tewerkgesteld in Filipijnse visserijsector. 

Christine de Smedt, secretaris visserij van ACV-Transcom, legt uit: "Deze actie richtte zich onder andere naar de grote Filipijnse tonijnexporteur Citra Mina, aanwezig op de Seafood Expo onder de naam Philfresh. In juli 2013 besloten enkele werknemers van Citra Mina om een vakbond op te richten, uit protest tegen onderbetaling en slechte gezondheid- en veiligheidsomstandigheden. Het bedrijf ontsloeg daarop alle werknemers die zich bij de vakbond aangesloten hadden." 
De Britse krant The Guardian schreef vorig jaar over een moderne vorm van slavernij in de Thaise visindustrie. Werknemers worden amper betaald en werken tot 22 uur aan een stuk. Op de boten is er enkel vervuild drinkwater en wie durft klagen of rusten, wordt afgeranseld. Een groot deel van deze visvangst wordt naar het buitenland verscheept. Zo verkoopt de Thaise voedselgigant CP Foods garnalen die afkomstig zijn van uitgebuite vissers aan verschillende supermarkten in Europa, zoals Carrefour en Aldi.
Seafood Expo is een belangrijk event omdat de volledige sector hier samenkomt. Niet alleen de producenten zijn aanwezig, ook de verwerkers en de distributie, zoals grootwarenhuizen Colruyt en Carrefour. Christine de Smedt: "Door een protestactie van vakbondsmilitanten aan de ingang van de wereldbeurs voor seafoodproducten op de Heizel in Brussel willen we de aandacht trekken van een groter publiek. Deze actie werd georganiseerd in samenwerking met ETF en EFFAT, de Europese vakbondsorganisaties transport en de voedingssector."

Global Seafarer juli 2017

Zika-zeevaart