Word lid van het ACV

Vragen over je arbeidscontract? Je rechten op het gebied van werk en inkomen? Zonder werk en nood aan hulp bij het opstellen van je dossier en je zoektocht naar een nieuwe baan? Op zoek naar de afspraken rond tijdkrediet, vervoerskosten, verlof? Of zou je eigenlijk je loopbaan een andere wending willen geven, maar je weet niet hoe?
Allemaal vragen waarvoor je bij het ACV terecht kunt. Het ACV komt op voor jouw belangen.

Vakbondswerk is maatwerk

Het ACV heeft immers veel te bieden op het gebied van werk en inkomen. Persoonlijke service staat bij het ACV voorop. Het ACV heeft de expertise in huis om je met raad en daad bij te staan bij al je vragen rond je werknemersstatuut

Goed voor iedereen

Maar het ACV-lidmaatschap is meer dan alleen een veilige rugdekking bij vragen of conflicten met je werkgever of de werkloosheidsverzekering. We zoeken immers naar oplossingen die niet alleen jou maar ook je collega’s ten goede komen. Daarom zijn we zo actief in het sociaal overleg. Goede cao’s zijn voor alle werknemers belangrijk. Door bij ons aan te sluiten maak je jezelf weerbaarder en de vakbondsinvloed sterker. En daar worden we allemaal beter van.

Hoe lid worden?


Onze services op een rijtje


Tarieven

  • Koken kost geld. Je kunt de huidige tarieven hieronder nalezen: luik wat kost het ACV-lidmaatschap 
  • Maar als lid heb je ook recht op een aantal ACV-premies: zie hieronder luik ACV-premies voor leden.
  • Werk je in een paritair comité waar je recht hebt op een syndicale of vakbondspremie? Dan kost je lidmaatschap een pak minder omdat je jaarlijks een premie krijgt van de vakbond.
  • Jongeren, studenten en schoolverlaters in beroepsinschakelingstijd, vanaf 15 jaar tot en met 25 jaar kunnen gratis lid worden van het ACV. Lees meer over het Enter-jongerenlidmaatschap hieronder.
  • Voor werkenden jongeren tot 25 jaar is er het voordelige ACV GO-lidmaatschap. Lees meer over dit lidmaatschap hieronder.


Vragen over je bijdrage, domiciliëring of overschrijving?

Voordelen lidmaatschap

De voordelen van het ACV-lidmaatschap op een rijtje:

Persoonlijk advies

In bijna iedere Vlaamse gemeente is een ACV-dienstencentrum. Daar kunnen vakbondsleden terecht met vragen en problemen rond werk en inkomen. Bijvoorbeeld rond je contract, eindejaars- en syndicale premies, loon, tijdkrediet, vakantie, werkloosheid, ziekte en (arbeids)ongevallen.

Gratis juridische hulp

Het ACV informeert, adviseert, helpt en geeft juridische bijstand waar nodig. Voor deze juridische bijstand moet je wel minimaal zes maanden ononderbroken lid zijn van de vakbond.

Gratis loopbaanadvies

Zin om meer uit je loopbaan te halen en nood aan loopbaanadvies? Binnen het ACV bestaan er Centra voor Loopbaanontwikkeling. Bijblijfconsulenten helpen je door het bos van opleiding en vorming je weg te zoeken. Meer informatie vind je op:

Werkzoekend?

Onverhoopt zonder werk? Het ACV maakt voor jou een werkloosheidsdossier op en helpt je bij de afhandeling ervan. Heb je een e-ID en een kaartlezer? Dan kan je online je werkloosheidsdossier opvolgen. En kijk wat de werkzoekendenwerking voor je kan betekenen.

Syndicale of vakbondspremie

Je lidmaatschapsbijdrage kan je, afhankelijk in welke sector je werkt, vaak deels terugverdienen omdat je als lid een vakbondspremie ontvangt. Op basis van een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) tussen werkgevers en vakbonden kan een akkoord m.b.t. een vakbondspremie worden gesloten. Zo word je lidmaatschap een stuk voordeliger. Check of je recht hebt op een vakbondspremie via de website van de beroepscentrale waar jij bij bent aangesloten.

Het ACV op de werkvloer: vakbondsafgevaardigden en beroepscentrales

Heb je specifieke vragen over je sector of het bedrijf waarin je werkt, dan is de militant van het bedrijf waar je werkt, je eerste contactpersoon. Of de vakbondssecretaris van de beroepscentrale als er in je bedrijf geen vakbondsafgevaardigde is. Indien nodig gaan ze onderhandelen met je werkgever om tot een goede oplossing te komen.
Je centrale niet gevonden of je twijfelt? Contacteer een ACV-dienstencentrum bij jou in de buurt.

E-services

En goed om te weten. Als lid hoef je zelfs de deur niet uit om van onze services gebruik te maken. Kijk ook wat onze e-services voor je kunnen betekenen. Je registreert je best op deze site. Door in te loggen krijg je als lid veel meer informatie te zien en kan je gebruik maken van extra tools.

Gratis studentenlidmaatschap Enter

Word gratis lid van ACV-ENTER 
Het ACV heeft speciaal voor jongeren Enter uitgewerkt. Enter is het ACV-lidmaatschap voor jongeren, studenten en schoolverlaters in beroepsinschakelingstijd, vanaf 15 jaar tot en met 25 jaar. En dit volledig gratis. 
Door gratis lid te worden van Enter krijg je de nodige informatie om niet ongewapend je eerste centen te gaan verdienen. En kan je beroep doen op de diensten van het ACV. Het ACV kan je helpen om de vragen waarmee je als (job)student of schoolverlater worstelt op te lossen. Ook later, als je vast werk hebt gevonden zal je geen spijt hebben van de stap die je nu zet.

Voordelig ACV GO-lidmaatschap voor werkende jongeren tot 25

Speciaal voor jonge werknemers tot 25 jaar bestaat ACV GO. Gedurende één jaar lang krijg je een volledig ACV-lidmaatschap, inclusief alle voordelen, voor maar 10 euro per maand of 33 cent per dag. 
Net voor het eerst aan het werk? Dan is het vaak even uitkijken wat je met je geld gaat doen: de eerste keer huur, eten en rekeningen zelf betalen. En dat allemaal met een startersloon. Begin er maar aan! Bovendien kan je net in deze periode wel wat goede raad en bijstand gebruiken. 
Ben jij aan het werk en jonger dan 25 jaar? Dan kom jij misschien wel in aanmerking voor ACV GO
  • Lees meer over ACV GO en de voorwaarden.
  • Word lid van het ACV. Sluit je nu online aan. Onze ledenadministratie zal je de juiste bijdragencategorie toekennen. 

Wat kost het ACV-lidmaatschap?

Het lidgeld varieert van 4 tot 18 euro per maand en hangt af van de sector waarin je werkt, of je voltijds of deeltijds werkt en welk statuut je hebt (werkend, langdurig ziek, gepensioneerd, werkzoekend,...). 
Voor die prijs heb je recht op het totaalpakket van dienstverlening, inclusief rechtsbijstand (na 6 maanden ononderbroken lidmaatschap). Een omniumverzekering op het werk, zeg maar. Bovendien krijg je in heel wat sectoren een groot deel van je lidgeld terug in de vorm van een syndicale premie. Die kan oplopen tot 135 euro per jaar. Netto betaal je dus heel wat minder. In sommige sectoren geniet je daarnaast nog van extra voordelen en premies (zie verder op deze pagina).
Hieronder vind je een overzicht van de bijdragen per regio (.pdf).

Meer lezen?

ACV-premies voor leden

Check of er in je bedrijf een syndicale premie of vakbondspremie wordt uitbetaald. Zo word je lidgeld een stuk voordeliger. Informeer ernaar bij je vakbondsafgevaardigde of de beroepscentrale waarbij je bent aangesloten.

Vakbonds- of syndicale premie

Je lidmaatschapsbijdrage kan je, afhankelijk in welke sector je werkt, vaak deels terugverdienen omdat je als lid een vakbondspremie ontvangt. Op basis van een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) tussen werkgevers en vakbonden kan een akkoord m.b.t. een vakbondspremie worden gesloten. Zo word je lidmaatschap een stuk voordeliger. Check of je recht hebt op een vakbondspremie via de website van de beroepscentrale waar jij bij bent aangesloten.

Online aansluiten

Wil je je aansluiten bij het ACV? Doen!
Do you speak English?
Learn more about ACV-CSC membership.

Join us!

Do you speak English?
Learn more about ACV-CSC membership.