Wat is seniorvakantie?

Vakantie - senior
Als je het werk hervat na een lange periode van inactiviteit (bijvoorbeeld werkloosheid of invaliditeit), dan heb je meestal geen recht op 4 weken betaalde vakantie. Eventueel kan je seniorvakantie nemen om dit aan te vullen.

Wanneer heb je recht op seniorvakantie?

Je hebt in 2018 recht op seniorvakantie:
 • als je ten minste 50 jaar bent op 31 december 2017; 
 • als je geen recht hebt op 4 weken betaalde vakantie tijdens het vakantiejaar, als gevolg van een periode volledige werkloosheid of invaliditeit (na een jaar ziekte) in de loop van het vakantiedienstjaar.
  Handig: Het jaarlijkse vakantieboekje van het ACV (pdf-bestand).

  Hoe seniorvakantie aanvragen?

  Ieder jaar waarin je recht hebt op seniorvakantie, dien je na de eerste maand met seniorvakantie drie documenten in bij het ACV-dienstencentrum: 
  • de C103-seniorvakantie-werknemer die je zelf hebt ingevuld;
  • de C103-senior-vakantie-werkgever ingevuld door je werkgever, in twee exemplaren. 
  Vanaf de tweede maand met seniorvakantie, moet je nog maar één enkele C103-senior-vakantie-werkgever indienen.
  Tip! Als de werkgever gebruikmaakt van de elektronische aangifte dien je alleen je eigen formulier (C103-seniorvakantie-werknemer) in. De print van de elektronische aangifte die je ontvangt van je werkgever, moet je niet indienen

  Meer info voor leden

  Raadpleeg de fiches van de Wegwijzer sociale wetgeving van het ACV. Over dit onderwerp kan je volgende fiche(s) als pdf-bestand downloaden (inloggen):
  • Jaarlijkse vakantie
  • Zin om de volledige ACV-Wegwijzer sociale wetgeving te consulteren? Surf naar onze 'Wegwijzer'. Daar vind je alle fiches netjes en gestructureerd bij elkaar gezet. Een extra ledenservice!