Functieclassificatie

Loon en functieclassificatie
Functieclassificatie is het proces van het inventariseren, beschrijven, analyseren en wegen van verschillende functies binnen een sector of onderneming. 
Zo wordt geprobeerd om een rangorde te maken van de zwaarte van de functies. 
Afhankelijk van de verschillende gewogen functies, kunnen lonen gekoppeld worden aan de functies.

Wat is functieclassificatie?

Functieclassificatie is het proces van het inventariseren, beschrijven, analyseren en wegen van verschillende functies binnen een sector of onderneming. Zo wordt geprobeerd om een rangorde te maken van de zwaarte van de functies. Afhankelijk van de verschillende gewogen functies, kunnen lonen gekoppeld worden aan de functies.

Wat is de procedure om dit in je bedrijf in te voeren?

De manier waarop functieclassificaties in ondernemingen en sectoren opgesteld worden, hebben we samengevat in een apart pdf-bestand. Je leest meer over de definitie en toepassingen. Ook wordt aandacht geschonken aan een genderneutrale functieclassificatie. 

Meer info voor leden

Raadpleeg de fiches van de Wegwijzer sociale wetgeving van het ACV. Over dit onderwerp kan je volgende fiche(s) als pdf-bestand downloaden (inloggen):
  • Het loon
  • Zin om de volledige ACV-Wegwijzer sociale wetgeving te consulteren? Surf naar onze 'Wegwijzer'. Daar vind je alle fiches netjes en gestructureerd bij elkaar gezet. Een extra ledenservice!